Het matchfixingschandaal rond voetbalclub Willem II is groter dan gedacht. Niet alleen de verloren duels tegen Ajax en Feyenoord uit het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd, maar ook drie andere uitwedstrijden in dat seizoen: tegen FC Utrecht (1-0) Sparta (2-1) en NAC (4-0) zijn verkocht. Hetzelfde geldt voor de bekerwedstrijd in 2008 tegen Roda JC.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De krant baseert zich onder meer op e-mails tussen een matchfixer en voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo. Daaruit zou blijken dat al in 2008 is betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen Roda JC verloren zou gaan. Uiteindelijk dolf de ploeg uit Tilburg met 1-0 het onderspit.

In januari van dit jaar meldde de krant op basis van eigen onderzoek al dat de duels tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0) waren gemanipuleerd. Matchfixers uit Singapore zouden de spelers samen tot 100.000 hebben betaald voor elke wedstrijd die ze manipuleerden. Kargbo gaf toen toe dat hij is benaderd door matchfixers, maar ontkende ooit geld te hebben aangenomen.

Onderzoek KNVB

De KNVB zegt in een reactie dat de waarheid boven tafel moet komen. “De voetbalsupporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is. Als dat niet het geval is geweest, moet ze dat ook eerlijk worden verteld”, aldus de voetbalbond.

De zogeheten integriteitseenheid van de KNVB neemt de nieuwe gevallen van matchfixing mee in het onderzoek. "Als het om zes wedstrijden gaat, zijn het er zes te veel'', aldus een woordvoerder.

De verloren duels tegen Ajax en Feyenoord waren aanleiding voor de KNVB en Willem II om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. "Leuk is anders, maar echt geschrokken zijn we niet'', vervolgt de woordvoerder van de KNVB. "Onze integriteitseenheid is in januari gestart met zijn onderzoek toen de zaak met Ibrahim Kargbo naar buiten kwam."

Complot

Volgens de Volkskrant handelde Kargbo niet alleen, maar was hij onderdeel van het complot. Bij de manipulatie van de wedstrijden zou ook toenmalig aanvoerder Maikel Aerts betrokken zijn. Aerts ontkent in alle toonaarden. "Ik wil er ook niks mee te maken hebben. Ik wil verder met rust worden gelaten", aldus de oud-doelman tegenover de krant.

De KNVB-woordvoerder kan inhoudelijk niets zeggen over het onderzoek van de integriteitseenheid. "Ze spreken met meerdere spelers uit die tijd en met clubofficials. Het is bekend uit andere matchfixingszaken: een speler handelt nooit alleen."

Het Openbaar Ministerie wilde vrijdag niets zeggen over het onderzoek: "We zijn ermee bezig en dat is ons enige commentaar", aldus een woordvoerster.

Willem II onaangenaam verrast

De nieuwe gevallen van matchfixing waar spelers van Willem II bij betrokken zouden zijn, waren niet bekend bij de eredivisieclub uit Tilburg. Dat zei directeur Berry van Gool vrijdag in het Radio 1 Journaal. "Ik had hier nog niet van gehoord en ben dan ook onaangenaam verrast'', aldus Van Gool.

"In januari hebben we contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de KNVB en zijn de onderzoeken gaan lopen. Ik had eerder informatie van hun kant verwacht dan van de krant'', aldus Van Gool.

De club werkt volledig mee aan de onderzoeken, benadrukt de directeur: "De waarheid moet zo snel mogelijk op tafel, want deze affaire is schadelijk voor de club."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl